Wat is lichaamsgerichte therapie?
In de westerse wereld zien we lichaam en geest vaak als gescheiden zaken. Met fysieke klachten ga je naar de dokter of een fysiotherapeut. Met psychische klachten ga je naar een psycholoog of therapeut. Bij lichaamsgerichte therapie kijken we naar de mens als geheel.
Zit je ergens mee in je maag?
Niet voor niets zijn er zoveel gezegden waaruit blijkt waar in je lichaam je bepaalde emoties voelt. Je zit ergens mee in je maag. Je hebt te veel op je nek genomen. Je hebt vlinders in je buik. En je voelt bepaalde emoties ook in je lichaam: je hart klopt hoog in je keel als je bang bent en van de zenuwen moet je om de haverklap naar de wc of ga je gapen. Van veel stress op je werk krijg je hoofdpijn, een stijve nek of pijnlijke schouderspieren. Van ontroering krijg je een brok in je keel. Bij acute emotionele stress kan je klachten krijgen die lijken op een hartaanval: het gebroken hart syndroom (ja, dat bestaat echt!). Allemaal voorbeelden van hoe gevoelens, emoties en ervaringen lichamelijk effect hebben.
Liever tv-kijken, internetten en hard werken
Liefst gaan we vervelende dingen uit de weg en zoeken afleiding in lezen, tv-kijken, sporten, eten, social media. We schenken een wijntje in of storten ons op ons werk. Maar ons lichaam onthoudt alles en geeft je heel concrete aanknopingspunten voor verandering. Door met je aandacht naar je lichaam te gaan, word je je bewust van wat jou precies in de weg zit. Waar zit nou echt ‘de pijn’?
Emotioneel geheugen
Wanneer je bepaalde ervaringen niet goed verwerkt en emoties niet uit, kan dit ‘vast’ gaan zitten in je lichaam. Neurofarmacoloog Candace Pert ontdekte dat emoties die je niet uit, worden opgeslagen in je spieren. Ook Bessel van de Kolk met zijn werk ‘The body keeps the score’ komt tot deze conclusie.
Je emotioneel geheugen zit dus in je lijf, soms met chronische pijnklachten als gevolg. Je lichaam probeert je te vertellen dat er iets aan de hand is. Bij lichaamsgerichte therapie leer je luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft.
Je lichaam kent je geschiedenis. Het is een bron van informatie over waar jij hebt geleerd je aan te passen. Welke emoties en gevoelens je hebt onderdrukt. Maar je lichaam weet ook de weg naar je levendigheid, talenten en zelfvertrouwen.
Erover voelen in plaats van erover praten
Lichaamsgerichte therapie kijkt naar lichaamshouding, beweging, ademhaling, aanraking, ontspanning en fysieke beleving. Spanningen in je lijf worden voelbaar en bespreekbaar. Zo kan je blokkades opheffen en problemen verwerken. Lichaamsgerichte therapie brengt je in het hier en nu. In plaats van te denken, te analyseren en te praten, ga je voelen en ervaren. Je wordt je bewust van je gedachten- en gedragspatronen en leert de signalen van je lichaam herkennen. Door deze spanningen los te maken, help ik je emoties op een gezonde manier te uiten, maak je (weer) contact met je zelf.
Waarom lichaamsgerichte therapie?
- Je krijgt je (levens-) energie terug
- Je herstelt het zelfhelend vermogen van je lichaam
- Je leert andere (en gezondere) manieren om met spanningen en emoties om te gaan
- Je leert te luisteren naar je lichaam zodat het een bron wordt in plaats van een last
- Je voelt je energieker, vrijer en levendiger
- Je krijgt de regie over je leven terug
- Je doet meer dingen waar je blij van wordt (en ‘moet’ minder van jezelf)
- Je voelt je tevreden over jezelf en anderen
- Je leert je emoties te uiten in plaats van ze uit de weg te gaan
- Je voelt meer rust en balans
- Je krijgt meer zelfvertrouwen
- Je durft meer je grenzen aan te geven en je uit te spreken
- Je durft jezelf meer voorop te stellen
Mijn werkwijze
Intake
De eerste afspraak is een wederzijdse kennismaking. We bespreken je vragen en klachten en ik laat je ervaren hoe ik werk. Daarna beslissen we of we met elkaar verder willen.
Behandeling
De behandelsessie duren gemiddeld 75 minuten. Hierbij gaan we ‘luisteren naar je lichaam’ door middel van massage, biodynamische therapie, systemisch lichaamswerk en/of ademcoaching. De methode(n) die ik kies zijn afhankelijk van je vraag, wat je nodig hebt en wat bij je past.
Evaluatie
Na een paar sessies doen we een tussentijdse evaluatie. We bespreken hoe het gaat, of en hoe we verder gaan.