Wat is biodynamische therapie?

Biodynamische therapie is gebaseerd op de biodynamische psychologie, ontwikkeld door de Noorse psycholoog en fysiotherapeut Gerda Boyesen. Deze lichaamsgerichte therapievorm gaat ervan uit dat lichaam en geest veel invloed op elkaar hebben.

Dat kan problemen opleveren wanneer je bepaalde ervaringen en emoties in je leven niet goed hebt verwerkt of geuit. Of als je gedragspatronen en overtuigingen hebt ontwikkeld die je ooit nodig had om je staande te houden, maar die je nu in de weg zitten. Soms ben je je hier wel (deels) van bewust maar weet je niet goed wat je ermee moet. En soms loop je rond met klachten waarvan je niet precies weet waar ze vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Vermoeidheid
 • Onzekerheid
 • Somberheid
 • Angst
 • Onrust
 • Chronische pijn

Je energie en levenslust terug

Biodynamisch betekent ‘leven’ (bios) en ‘beweging’ (dynamisch). Het doel van deze therapievorm is dan ook om je levensenergie weer in beweging te brengen. Het helpt je spanningen los te maken en te uiten. Je leert op een andere manier met gevoelens en emoties omgaan, waardoor je weer lekker in je vel zit en je energie weer gaat stromen.

Biodynamische therapie

“Waar het verleden je heeft gebracht staat vast, hoe je verder reist bepaal je zelf.”

De helende werking van bewustwording

Met verschillende klachten geeft je lichaam een signaal dat er iets niet lekker zit. Door middel van oefeningen, aandacht en aanraking onderzoeken we welke gedachten, herinneringen of overtuigingen spanning in je lijf oproepen. Zo maak je weer contact met je lichaam en word je je bewust van de onderliggende oorzaken van je klachten.

Misschien ontdek je dat er nog oude woede, verdriet of angst zit die eruit wil. Misschien ontdek je dat jouw somber- en onzekerheid te maken heeft met veeleisende ouders in je kindertijd en realiseer je je dat hun eisen de jouwe niet zijn.

Binnen de biodynamische psychologie gaan we ervan uit dat het lichaam zelf opgebouwde patronen kan veranderen.

Brug tussen wetenschap, psychologie en spirituele ontwikkeling

Biodynamische therapie verbindt hedendaagse wetenschappelijke inzichten rondom hersenontwikkeling en ontwikkelingspsychologie met lichaamsbewustzijn en spiritualiteit. Ons lichaam heeft een eigen bewustzijn en geheugen als het gaat om (fijne en minder fijne) ervaringen in ons leven. We worden gevormd door alles wat we meemaken en we ontwikkelen allemaal onze eigen gedragspatronen en overtuigingen.

Helaas kunnen nare ervaringen (trauma’s) ervoor zorgen dat je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf krijgt. Een paar voorbeelden van ervaringen die veel invloed kunnen hebben:

 • Het overlijden van een dierbare
 • Overbezorgde of afwezige ouders
 • Verhuizing
 • Ziekte
 • Een ouder die werkloos werd
 • Financiële zorgen in het gezin
 • Stotteren dat ontstond na een spannende spreekbeurt
 • Je deed graag iets wat anderen ‘raar’ vonden
 • Dingen die je thuis niet mocht zeggen (of waarvan je voelde dat je ze beter niet kon zeggen)

De overlevingsstand: van keihard werken tot te veel eten

Ervaring die je niet verwerkt sla je in je lichaam op in de vorm van bijvoorbeeld:

 • spanning in je spieren
 • een hoge of oppervlakkige ademhaling
 • last van je darmen of maag

Als je dingen wegstopt verlies je het contact met jezelf, je lichaam en je levensenergie. Je gaat in de overlevingsstand. De een gaat heel hard werken om te laten zien wat hij waard is. De ander gaat heel veel zorgen om ‘gezien’ te worden. De volgende wordt heel perfectionistisch, om zo de controle te houden. Er zijn mensen die altijd grappen maken om onzekerheid te verbergen. Mensen die meer eten of drinken dan goed voor ze is, om niet te hoeven ‘voelen’.

Te veel in je hoofd

Je kan met je hoofd bedenken dat je niet bang hoeft te zijn, niet zo snel boos hoeft te worden, je niet alleen hoeft te voelen. Je kan bedénken dat je dingen anders wilt doen. Maar voelt het ook zo? Lukt het om je gedrag te veranderen? Of heb je het gevoel dat je vastzit? Biodynamische therapie helpt je weer contact te maken met je lichaam, de dingen op te ruimen die je in de weg zitten (zowel de fysieke spanningen als de psychische en emotionele blokkades). Het resultaat? Weer lekker in je vel, ontspannen en met de energie waar je mee geboren werd.

Vertrouw op de wijsheid van je lichaam

Binnen de veilige omgeving van mijn praktijk onderzoeken we samen wat er bij jou speelt, waardoor je leert begrijpen en voelen wat er in je lichaam gebeurt. Door op een zachte manier contact te maken met je lichaam en wat het je te vertellen heeft, kunnen we spanningen losmaken en ingehouden emoties uiten.

Zo maak je ruimte voor gezonde, stromende levensenergie. En ruimte om eens anders te kijken naar ervaringen uit het verleden. Ruimte voor nieuwe overtuigingen. Je ziet bijvoorbeeld in dat iets niet jouw schuld was. Dat je goed bent zoals je bent. Dat je wél mag zeggen wat je voelt. Samen kijken we ook hoe we je (verborgen) eigenschappen en kwaliteiten kunnen versterken, zodat die meer op de voorgrond komen.

Stap voor stap leer je hoe je alle nieuwe inzichten meeneemt in je dagelijks leven, waardoor je je weer veerkrachtig en vrij voelt.

Vertrouw op de wijsheid van je lichaam, ik ben er voor je. Met alle aandacht, in een veilige omgeving. Voel je welkom!

Wat heeft jouw lichaam je te vertellen?

Ontdek of lichaamsgerichte therapie iets voor jou is.