Hanneke Maarse (1967)

Ik ben echt een mensenmens. Wat mij het meest gevormd heeft is de weg die ik de laatste jaren heb afgelegd: vanuit mijn hoofd naar mijn hart en mijn lichaam. En daar ben ik nog iedere dag blij om. Ik voel me energieker, ervaar meer zelfvertrouwen, en doe nu de dingen waar ik blij van word.

Ik wilde ‘iets anders’

Na 14 jaar als beleidsmedewerker gewerkt te hebben bij een ministerie, wilde ik iets anders gaan doen. Wat dat ‘iets’ was, wist ik toen nog niet. Ik begon met het geven van Reiki-behandelingen en startte met de opleiding Biodynamisch Therapeut bij het Nederlands Instituut voor Biodynamische Psychologie. Inmiddels heb ik die opleiding afgerond en werk ik als zelfstandig therapeut.

Lichaamsgerichte benadering voelt als thuiskomen

Door al mijn ervaringen en door alle dingen die ik nu doe, ben ik steeds meer overtuigd geraakt van de voordelen en de kracht van een lichaamsgerichte benadering. Het voelt voor mij als thuiskomen. Je hoeft niet te veranderen, je hoeft alleen maar los te laten wat er in je lichaam vast is komen te zitten. Het lichaam is zo wijs, het weet wat goed voor je is.

Anderen helpen

Het raakt me iedere keer weer om te zien wat het teweeg kan brengen als mensen dat ervaren. Ik heb meer en meer mijn plek gevonden en ontdekt wat mij beweegt: mensen in contact brengen met hun lichaam en hen leren luisteren naar wat het lichaam hen te vertellen heeft. Met veel enthousiasme ben ik me dan ook aan het bijscholen en me verder aan het verdiepen in het lichaamsgericht werken.

Hanneke Maarse

Opleiding

 • Reiki I en II
 • Reiki Practioner
 • Biodynamisch therapeut
 • Psychosociale Basiskennis
  (+ bijscholingen)
 • Medische Basiskennis
  (+ bijscholingen)
 • Focussen 1, 2, 3 en 4
 • Systemisch werk via het lichaam
 • Holistic Breathing Ademcoach

“Ik vind jou geweldig, nu jij nog”

De kracht van lichaamsgericht werken

Als biodynamisch therapeut kijk ik naar de mens als geheel. Het lichaam is een bron van informatie door de continue wisselwerking tussen lichaam en geest. Het lichaam neemt waar, geeft signalen af en reageert op gedachten gebeurtenissen.

Welke betekenis geef je aan wat je meemaakt?

Je geeft bewust en onbewust betekenis aan alles wat je meemaakt in je leven. De betekenis die je aan een ervaring geeft, heeft invloed op je gedachten én op je lichaam. Bijvoorbeeld op je lichaamshouding en je ademhaling.

Luisteren naar je lichaam

Door lichaamsgerichte therapie word je je bewust van je patronen en hoe je lichaam erop reageert. Als ’tolk’ van je lichaam maak ik met verschillende methodes spanningen los, help je emoties op een gezonde manier te uiten en (weer) contact met jezelf te maken. Je lichaam kent je geschiedenis en je mogelijkheden. Ik help je graag om zo je zelfvertrouwen, levenslust en passie te herstellen.

De invloed van het nest waaruit je komt

Ook je familie heeft invloed op wie je vandaag bent. Welke plek had je in het gezin? Welke (gedrags-) patronen heb je overgenomen? Sommige patronen hielpen je als kind, maar zitten je later in de weg. Dan ontstaat er spanning in je lichaam en dat kan tot klachten leiden. Dit gaat ten koste van je levendigheid en je zelfvertrouwen. En maakt het moeilijk om te kiezen voor wat jij het liefste wilt. Vaak beseffen we dit wel, maar we weten niet goed hoe je het verandert.

Voelen in plaats van denken

Het lichaam geeft vaak heel concrete aanknopingspunten voor verandering. Ik begeleid mensen graag bij de bewustwording van hun patronen en bij het leren herkennen van hoe die patronen zich in het lichaam laten zien. Dat doe ik door spanningen los te maken, te helpen om emoties op een gezonde manier te uiten en mensen zo (weer) in contact met zichzelf te brengen.