Wat is systemisch lichaamswerk?

Een systeem bestaat uit verschillende elementen die met elkaar samenhangen. Ieder element heeft een eigen functie en een eigen plek om het systeem goed te laten werken. Als de postbode de post niet netjes bezorgd, draait het hele systeem van postbezorging in de soep. Zo werkt dat ook binnen families: je familie is een systeem. Net als je lichaam.

Jouw familiesysteem (het gezin waarin je opgroeide en zelfs je voorouders) heeft invloed op jou. Zowel fysiek en energetisch als emotioneel. Ook als je bijvoorbeeld je biologische ouders nooit gekend hebt of zij geen rol in je leven hebben gespeeld. Systemisch lichaamswerk is een manier om te onderzoeken of klachten zoals angst, verdriet of pijn eigenlijk wel van jou zijn, of dat de bron misschien in je familiesysteem zit. Want pas als je weet waar je klachten vandaan komen, kan er iets aan doen.

Iedereen een eigen plek

Net als in ieder ander systeem heeft iedereen binnen een familie een eigen rol en plek: ouder, oudste kind, jongste kind, opa, oma. Via je ouders ben je verbonden met hun families. Je bent altijd onderdeel van een groter geheel. Staat iemand niet op zijn plek of neemt iemand de rol van een ander over, dan raakt het systeem in de war. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen niet ‘op hun eigen plek blijven staan’.

Bijvoorbeeld:

  • Je gaat als kind zorgen voor een ouder na een scheiding of overlijden.
  • Je gaat als oudste kind voor jongere kinderen in het gezin zorgen omdat een ouder ziek is
  • Iemand uit de familie waar jij je verbonden mee voelt, is verstoten
  • Er is een geheim of een groot verdriet in de familie (misbruik bijvoorbeeld) dat jij bent gaan dragen

Wie zijn verleden kent, hoeft het niet te herhalen.

‘Dat heb je van geen vreemde’

Wanneer een probleem niet wordt opgelost of een ervaring niet wordt verwerkt, komt het vaak in de volgende generatie terug. Zo ontstaan opvallende patronen in een familie, die zich blijven herhalen. Denk bijvoorbeeld aan alcoholverslaving. Of aan mensen in de familie die allemaal moeite hebben met het aangaan van relaties. De bron van klachten ligt soms heel ver in het verleden, dus niet bij je ouders of grootouders maar vele generaties terug.

Hoe werkt systemisch lichaamswerk?

Bij systemisch lichaamswerk kijken we niet alleen naar jou als individu, maar naar het hele web van mensen waarmee je verbonden bent. Kleine of grote traumatische ervaringen van mensen in je familiesysteem kunnen de oorzaak zijn van dingen waar jij nu tegenaan loopt. Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Of heb je vaak het gevoel dat je er niet bij hoort? Als de oorzaak hiervan in je familiesysteem zit, dan is dat te zien en te voelen in je lichaam, wat een systeem is met een eigen geheugen. Door aandacht en aanraking ‘luisteren’ we naar wat jouw lichaam je daarover te vertellen heeft.

Het effect van systemisch lichaamswerk

De aanraking zelf kan al helend werken en na een sessie systemisch lichaamswerk voelen veel mensen zich ontspannen, de energie stroomt weer. Wanneer je ontdekt dat je als kind dingen hebt opgepakt en ‘gedragen’ voor het systeem, kun je dat nu laten bij wie het hoort. Zo herstellen we de natuurlijke stroom én ‘het systeem’. Dat maakt je leven makkelijker, je krijgt meer zelfvertrouwen en je laat je minder beïnvloeden door anderen.

Zo ziet een sessie systemisch lichaamswerk eruit

Om te beginnen bespreken we wat jouw klachten zijn en waar je hulp bij nodig hebt. Daarna ga je met je kleren aan op de massagetafel liggen. Door je zacht aan te raken, focussen we samen op je lichaam. Wat voel je in je lichaam, welke plekken voelen zwaar, gespannen, leeg, warm, koud, pijnlijk, of juist zacht? Waar stroomt de levensenergie en waar niet?

Vraag het je lichaam

We komen erachter waar de invloed van je familiesysteem een rol speelt, door je lichaam vragen te stellen. Want het mooie is dat je lichaam die informatie in zich heeft. Je voelt het in je lijf wanneer je iets benoemt dat klopt. Spanningen, emoties, gevoelens en thema’s krijgen de ruimte. Misschien wist je niet eens dat ze lagen opgeslagen in je lichaam.

Door met liefdevolle aandacht naar je lichaam te gaan, krijg je helder waar bijvoorbeeld je pijnlijke knie voor staat, waar je enorme verantwoordelijkheidsgevoel vandaan komt, waarom je je zo depri voelt, waarom je zo boos bent, waarom je eetbuien hebt.

Wanneer je voelt en begrijpt waar het vandaan komt, kan je uit je patronen stappen. Je maakt je er los van. En dat geeft je vrijheid, veerkracht en energie!

Wat heeft jouw lichaam je te vertellen?

Ontdek of lichaamsgerichte therapie iets voor jou is.